لوگو دکتر نیلفروش زاده
جستجو
Close this search box.
جوان‌سازی پوست با مصرف خوراکی و موضعی کلاژن

جوان‌سازی پوست با مصرف خوراکی و موضعی کلاژن

پیری پوست یک فرآیند طبیعی در جریان مداوم است که با کاهش عملکرد فیزیولوژیکی پوست اتفاق می افتد. عوامل طبیعی و غیرطبیعی هر دو باعث میشوند با گذشت زمان تغییرات فیزیولوژیکی در اندام ها ی مختلف ظاهر شوند. روند پیری پوست یک فرآیند چند عاملی شامل عوامل ذاتی ژنتیکی، هورمونی و متابولیک و همچنین عوامل خارجی مانند قرار گرفتن دائمی در معرض اشعه ماوراء بنفش، سیگار، آلودگی هوا، مواد شیمیایی وتغذیه نامناسب است.

افزایش سن تأثیر مخربی بربافت همبند و ماتریکس خارج سلولی پوست دارد که منجربه کاهش پروتیین های فیبری الاستین و کلاژن و در نتیجه ایجاد خطوط و چین و چروک در پوست میشود. علاوه بر این، افزایش سن باعث کا هش تولیدپ روتئوگلیکان ها و گلیکوزآمینوگلیکان (مانند اسید هیالورونیک) درپوست و همچنین غضروف میشود. در نتیجه بافت پوست ضعیف میشود و یکپارچگی خود را از دست می د هد وپوست خشک میشود و نمیتواند رطوبت کافی را حفظ کند. اگرچه فرآیند ها ی ذاتی متعدد می توانند بر روند پیری تأثیربگذارند، عواملی مانند قرار گرفتن در معرض نور خورشید، مصرف مایعات کم، سبک زندگی و آلودگی میتوانند روند پیر ی را تشدید کنند. علاوه بر این، با کاهش ضخامت پوست در طول زمان به دلیل کاهش کلاژن، چین و چروک پوست نیز پیشرفت می کند.

جوان‌سازی پوست با مکمل های کلاژن

در سال های اخیر، مکمل های کلاژن به طور فزاینده ای مورد استفاده قرار گرفته اند، زیرا آنها به عنوان یک درمان بالقوه در برابر روند پیری تبلیغ می شوند. مشخص شده است که کلاژن ماهی دریایی با کلاژن انسانی همسانی دارد و بنابراین به طور گسترده ای به عنوان مکمل غذایی همراه با پپتیدهای کلاژن استفاده می شود آنها دارای ویژگی‌های بسیار خوب زیست سازگاری، فراهمی زیستی بالا در سد گوارشی انسان، ایمنی و زیست فعالی بالا هستند.

مکمل‌های پپتید کلاژن خوراکی برای جوان‌سازی پوست، کاهش چین و چروک و بازگرداندن حجم و قابلیت ارتجاعی به افتادگی پوست اخیراً مرسوم شده است و به عنوان یک داروی ضد پیری به مصرف کنندگان عرضه شده است. این مکمل های کلاژن خوراکی حاوی پپتیدهای کلاژن فعال زیستی هستند. در طی فرآیند هضم، این پپتیدها به دی و تری پپتید تقسیم می شوند و بدن به عنوان بلوک های سازنده پروتئین ها استفاده می کند. تصور می شود که در دسترس بودن این پپتیدهای پروتئینی می تواند باعث حفظ و افزایش کلاژن در پوست شود. این پپتیدها همچنین ممکن است تولید اسید هیالورونیک توسط فیبروبلاست های پوست را افزایش دهند، مهاجرت فیبروبلاست ها را تحریک کنند، فیبرهای کلاژن قوی تر را تقویت کنند و محتوای آب لایه شاخی را افزایش دهند.

تحقیقات کنونی نشان می‌دهد که استفاده از کلاژن می‌تواند منجر به کاهش چین و چروک، جوان‌سازی پوست و معکوس کردن روند پیری پوست شود که ممکن است آبرسانی و کشسانی پوست را بهبود بخشد. با این حال، شواهد موجود در مورد انواع کلاژن یا مکانیسم اثر آن، مدت زمان رسیدن به نتایج مطلوب و عوارض جانبی به دقت بررسی نشده است. این می تواند در استفاده از کلاژن برای معکوس کردن روند پیری بحث و جدل ایجاد کند. علاوه بر این، هنوز مشخص نیست که کدام نوع کلاژن (موضعی یا خوراکی) باید برای تولید این اثرات مطلوب استفاده شود.

 بهبود خاصیت ارتجاعی با مکمل های کلاژن خوراکی

بهبود خاصیت ارتجاعی با مکمل های کلاژن خوراکی

بر اساس متون موجود از مطالعات حیوانی و انسانی، به نظر می رسد مکمل های کلاژن خوراکی باعث بهبود خاصیت ارتجاعی و هیدراتاسیون پوست و کاهش چین و چروک و زبری پوست می شود. فرض موجود نشان می دهد که نه کلاژن خوراکی و نه کلاژن موضعی بر دیگری برتری ندارد. بلکه هر دو نوع پیری پوست را کاهش داده یا به تاخیر می اندازند. بنابراین، محصولات پپتیدهای کلاژن را می‌توان به‌عنوان داروهای ضد پیری توسط متخصصین پوست، به‌ویژه در لوازم آرایشی و بهداشتی در نظر گرفت. با این حال، شواهد موجود به دلیل تفاوت در وزن کلاژن که به صورت موضعی و سیستمیک جذب می شود، شواهد قوی کافی برای مکمل های کلاژن ارائه نکرده است. از این رو، مطالعات و مداخله های بیشتر با حجم نمونه بزرگ و پیگیری مورد نیاز برای ارزیابی اثربخشی ترکیبات موضعی حاوی کلاژن بر پوست چروک و پیر و در عین حال مقایسه آن با مکمل کلاژن خوراکی به جای دارونما، نیاز می‌باشد. از آنجایی که روند مصرف هر دو شکل مکمل کلاژن ممکن است به افزایش خود ادامه دهد، تحقیقات دقیق تری برای تایید اثرات مثبت بالقوه آنها قبل از استفاده گسترده مورد نیاز است. از طرفی انواع و دوزهای کلاژن در مطالعاتی که تا به حال انجام شده مشابه نبوده است. بنابراین، ممکن است قبل از قضاوت در مورد استفاده از کلاژن خوراکی، مطالعات بیشتری با دوزهای ثابت با طراحی های مختلف مطالعات مورد نیاز باشد. این بسیار مهم است زیرا برخی از طرفداران کلاژن ممکن است سعی کنند نتایج مدل های حیوانی را برای انسان ها اعمال کنند، اما مطالعات حیوانی را نمی توان به انسان تعمیم داد، زیرا مکانیسم های فیزیولوژیکی و بیولوژیکی متفاوت است. به همین ترتیب، این محصولات کلاژن معمولاً در بخش های توسعه یافته یا پردرآمد گروه های سنی مختلف آزمایش شده اند. بنابراین، هیچ مدرکی در مورد اینکه آیا این محصولات می توانند نتایج مشابهی را در جمعیت های مختلف ساکن در کشورهای کم درآمد تا متوسط با منابع محدود ایجاد کنند، وجود ندارد. در نهایت  بررسی های انجام شده هیچ گونه عارضه ای جانبی در درمان خوراکی و موضعی کلاژن را در طول دوره درمان نشان ندادند. بنابراین، هیچ شواهد روشنی در مورد نحوه عملکرد این محصولات کلاژن پس از پایان مطالعه و اینکه آیا این محصولات تمایل به ایجاد اثرات نامطلوب در طولانی مدت دارند وجود ندارد که نیاز به بررسی بیشتر دارد.

مطالب مرتبط